REVIEW COMMITTEE DEC ISION

R. G. File No, 20 - Grievance No. 59, Sacramento Division ) Interpretation of
R. C. File No. 30/- Griavance No. 87, San Joaguin Division) Section 208.11

sublect of Grievance

Both grievances referred to in this decision concern the application
of contract section No. 208.11 prior to the date of September 1, 1953, at which
time the section was amended and the issus was clarified by the specific language
of the amended provisicn. The facts involved in each grievance concern travel
time and meal time for which exployoes are compensated after being dismissed
from duty, and the question is whether or not such time should be included as
time worked at the overtime rate during the 16 hours preceding the beginning of
the employee's regular work hours. The amended provision, effective Septembor 1 »
1953, states that such time shall be included in computing the employee's 6~hour
rest period.

statement and Degigion

This Committee believes that inasmuch as both Union and Company have
clarified the issue involved in these cases by amendment of the contract Pro=-
vision, no useful purpose would be served by rendering a decision which would
have a retroactive offect. It, therefore, agrees that the grievances are to be
considered as clcaed. Committee discussion on the subject has, however, focused

attention on the language and application of the amended Section 208.11 and the
following interprotaticns are outlined to olarify such section:

l. All travel time and meal time to which an employee is entitled
when emergency or prearranged work is performed, shall be ine-
cluded in computing the hours of overtime work during the lé-hour
period immediately preceding the beginning of his regular work
hours, except the travel time and meal time to which he is en-
titled after being dismissed from work. The latter time is to
be included in the computaiion of the employee's 6~hour regt
period. ‘

2. If the entire six hour rest periocd or any portion of it over-
laps an employes's regular work hours » he will receive pay at
the straight rate for all such time in his rest period that
falls within his regular work hours.

3. If an employee is called back to work and his 6-hour rest

period 1is thereby interrupted, he will commence a new rest
period at the conclusion of his overtime work,
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4+ An employse’s rest period shall conaist of a 6 consecutive
hour interval and after any such interval has elapsed the
overtime previcusly worked by the employee shall not be
included in computing hours of work at the overtime rate

during the 16~hour perfiod preceding the beginning of his
regular work hours,
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