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IN ARBITRATION PROCEEDINGS PURSUANT TO THE 
COLLECTIVE BARGAINING AGREEMENT BETWEEN THE PARTIES 

INTERNATIONAL BROTHERHOOD OF        ] 
ELECTRICAL WORKERS, LOCAL 1245,  ] 

 ] 
Union,   ] 

 ]
    and  ]         

 ]
 ] Case No. 327

Grievance-22389 PACIFIC GAS & ELECTRIC COMPANY,  ]            
 ] 

Employer.  ] 
 ] 

Re: Title 104.11  ] 
  ________________________________________ 

Opinion and Decision 

of 

Board of Arbitration 

Micah Van Boegelen, Company Member 

Kathy Price, Company Member 

Dave Sankey, Union Member 

Kit Stice, Union Member 

John Kagel, Neutral Chair 

APPEARANCES: 

For the Union: Alex Pacheco, Esq., General Counsel, Vacaville, CA 

For the Employer: Stacy A. Campos, Esq., Managing Counsel, San Francisco, CA 



 2 

ISSUE: 

 The issue stated by the Union is: Whether the Company has violated the 

Collective Bargaining Agreement and Letter Agreement 09-06, by failing to count travel 

time from an employee’s home as time worked for purposes of determining meal and 

overtime assignments?  

 The issue as stated by the Employer is: Did the Company violate Section 104.11 

by not counting travel time towards meal entitlement, and whether that violated state law, 

as stated in the actual grievance? 

 The Parties have given the Board of Arbitration the authority to determine the 

issue after the submission of the matter by the Parties. (Tr. 8-9) 

 
AGREEMENT PROVISIONS: 

 The Parties” Collective Bargaining Agreement applying to Operations, 

Maintenance and Construction, Section 104.11, “Time Intervals”  reads:  

“In determining time intervals for the purpose of providing meals 
there shall not be included any time allowed for meals. (Amended 
1-1-09)” 
 

 Before 2009, Section 104.11 read: 

"In determining time intervals for the purpose of providing meals, 
there shall not be included any travel time from an employee's 
home nor any time allowed for meals." (Er. Ex. 6) 
 

 Letter Agreement (LA) 09-06, signed on February 24, 2009, reads: 

“During general negotiations, the parties agreed to revise Section 
104.11 Time Intervals (for meals) of the Physical Agreement to be 
in compliance with State Law to consider paid travel time as time 
worked. The following change was made: 
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104.11 TIME INTERVALS 
 

In determining time intervals for the purpose of providing 
meals there shall not be included any travel time from an 
employee’s home nor any time allowed for meals. (Amended 1-1-
09) 
 
There is no comparable language in the Clerical Agreement. In 
order to ensure that compliance with State Law is Agreement 
consistently applied to the Clerical Agreement, Company proposes 
to add the same language to the Clerical Agreement. 
 
16.6 TIME INTERVALS 
 
In determining time intervals for the purpose of providing meals 
there shall not be included any time allowed for meals. (Added 1-
1-09) 
 
Company also proposes that the next clarification update of the 
Guidelines For Use in the Administration of Meals, Item 10 under 
Application of Title 104 - Meals Guidelines. A. General Statement 
and Item 10 under Application of Title 16 - Meals Guidelines. A. 
General Statement be revised to reflect the above.” (Jt. Ex. 2) 
 
 

POSITION OF THE PARTIES: 

 Position of the Union:  

 That in bargaining for the 2009 Agreement, the Employer was advised that, under 

State law, the Employer would be required to count travel time toward the calculation of 

meals and when a meal would be provided; that the purpose of LA 09-06 was to update 

the Clerical Agreement and that both it and Section 104.11 provided that paid travel time 

would thereafter be considered as time worked, which affected both when meals would 

be taken and how overtime entitlements would be calculated; that it was unnecessary for 

the Employer to be concerned about State law given the Agreement’s conflict-of-law 

provision which would conform the Agreement to State law once that became settled; 
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that the delay in filing the grievance until 2014 was that a violation of LA 09-06 could 

occur only in limited situations which could go unnoticed for a period of time; that LA-

09-06 is admissible to show the Parties’ mutual intent; that that LA was not mentioned in 

the original grievance, does not waive its consideration on the merits; that LA’s are 

specifically part of the Parties’ Labor Agreement; that the plain meaning of the 

Agreement supports the Union’s position; that reference to State law is superfluous, 

illustrating what motivated the Parties to renegotiate the language, not how the Parties’ 

intended the language to be read; that reference to State law is irrelevant since the 

Employer’s negotiator did not mention whether the law referred to was statutory or case 

law; that thus the Agreement requires that travel time be considered as “time worked,” a 

term of art in the Parties’ relationship; that the provision does not say it would have no 

effect if State law was resolved in the Employer’s favor; that objectively there is no 

rational explanation for the Employer jumping the gun and demanding the Parties modify 

their Agreement to comply with State law which was then in flux; that the Employer 

seeks to divorce the terms “to consider paid travel time as time worked” from its 

interpretation which is impermissible since the provision must be read as whole; that 

there is nothing in the language about continuing to defer to State law in the future nor 

reverting back to prior language in the event the law was resolved in the Employer’s 

favor; that a subjective means of interpretation does not show the Union would have 

understood the wording to mean what it says, not as the Employer seeks to understand it; 

that any unilateral mistake on the part of the Employer cannot overturn the Agreement’s 



 5 

language; that it was the Employer’s responsibility to write the language as the Employer 

now construes it to support its view and not leave any issue in doubt which it did not do. 

 Position of the Employer: 

 That the Parties never intended that travel time would count towards meal 

entitlement unless California wage and hour law mandated a change to their past practice 

of excluding such travel time; that with court clarification of State law, as the Parties 

agree occurred, that Parties to a collective bargaining agreement were exempt from travel 

time/meal entitlement regulations, the Parties never changed their practice from 

excluding such time from meal entitlement; that the Union’s witness was unaware of the 

Parties’ intent in modifying Section 104.11; that the undisputed evidence showed that. 

unless required by State law, that when agreed, they did not intend to count travel time 

towards meal entitlement; that the Union did not complain that relevant travel time was 

not paid for five years after agreement. 

 
DISCUSSION:  

 In this case, the Union relies on what it considers the plain language of Section 

104.11 to support its contentions as it was amended in 2009. Then the Parties excluded 

from the time intervals for providing meals the former provision of “any travel time from 

an employee’s home.” Further, it relies on LA 09-06 as showing that travel time would 

be time worked for overtime computation as well as for meal entitlement. 

 If the  “plain language” of an agreement is subject to more than one reasonable 

interpretation it is considered ambiguous, and its meaning, and hence its interpretation, is 
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to be found by ascertaining the Parties’ mutual intent in adopting the provision at the time 

of its adoption.  

 Perhaps somewhat ironically, the clearest authority as to how to determine the 

meaning of the words of an agreement, including whether a provision is “ambiguous,” is 

a California Supreme Court decision, authored by Chief Justice Traynor, Pacific Gas & 

E. Co. v. G. W. Thomas Drayage etc. Co., 69 Cal.2d 33, and n.8 (1968)).  

Credible extrinsic evidence is proper to establish what the Parties’ intended by the words 

they used, not necessarily how an outside observer, such as an arbitrator or judge, might 

view them, since what needs to be found is not their views, but that of the parties 

themselves.  

 In this case, both the credible evidence of bargaining history and how the Parties 

themselves interpreted the Agreement over a substantial period of time, support the view 

that the change to Section 104.11 was conditional on State law  requiring travel time from 

home to work to be counted in determining when a meal would be required. The example 

in the record, as recounted by the Union’s witness, was that if employees called out to 

work had to travel an hour to the work site, they would be entitled to a meal after four 

hours at the job site, whereas if that travel time was not counted, the entitlement would 

occur after working there for five hours. (Tr. 29-31) 

 The only evidence of what occurred in negotiations was that the Employer had 

been advised that California State law at that time required that such home to work travel 

time would be required to be counted for meal entitlement. Subsequently, it is undisputed 

that litigation and statutory amendments did not require that that be so. Further, the 
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record established that notwithstanding the change in Section 104.11’s language, there 

was no claim between 2009 until the grievance in this case in 2014. (Jt. Ex. 2) 

 Accordingly, bargaining history, as well as how the Parties have interpreted the 

language for five years, including an intervening Agreement in 2012 (Jt. Ex. 1, Tr. 37), 

establishes what the Parties intended. The change in the Agreement and the LA both were 

initiated by the Employer to seek to conform to what both Parties then thought was State 

law. (Tr. 57, 59-60, Er. Ex. 1) When the law was finally settled in 2010 and 2012 (Er. 

Exs. 4-5), there was no legal requirement for them to count home-to-work time for 

determining a meal allowance entitlement. As far as this record shows, that had not been 

done, either before the 2009 change, or, thereafter, however rare, as the Union suggests, 

the right combination of facts might occur. (Tr. 61-62, 65) 

 The intent of the Parties was, as shown, conditional, therefore, depending on State 

law requiring such travel time as affecting meal timing. Nor was that mutual intention 

affected by LA 09-06 which reinforces what the evidence showed. That is clear not only 

from intent but also the wording that “paid travel time as time worked” dealt with 

compliance with “State Law.” As the Parties both point out, there are several iterations of 

“travel time” in the Agreement covering different fact scenarios. (E.g., Tr. 60) LA 09-06 

applies to time intervals for providing meals. It refers to the change in Section 104.11 to 

conform the Clerical Agreement to it. There is no shown intent that the LA was to have 

some form of independent meaning other that for that purpose. Accordingly, Section 

104.11 and LA-06-09 are to be applied in accordance with the mutual intent of the Parties 

as established in the record. 






